Näinä absurdeina aikoina, kun kiihkeimmät feministit Suomessakin nostavat esille miesten eliminoimisen keinona ratkaista miesten ja naisten välisten suhteiden ongelmat, on miesten puolelta löytynyt ratkaisu: hankkia vaimo muualta, esimerkiksi Filippiineiltä.
Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset miehet solmivat viime vuonna ulkomailta kotoisin olevien naisten kanssa avioliittoja eniten venäläisten (122 kpl), toiseksi thaimaalaisten (104) ja kolmanneksi virolaisten (75) kanssa. Filippiinit kohosi maakohtaisessa vertailutilastossa seitsemännelle sijalle kolmellakymmenelläviidellä avioliitolla. Avioliittojen todellinen määrä on kuitenkin suurempi, sillä kaikki ulkomailla avioituneet pariskunnat eivät rekisteröi liittoaan Suomessa.
Kaikki kliseet, joita olet kuullut filippiiniläisistä vaimoista ovat kuin sananlaskuja – ne ovat latteuksia, kunnes kokee omakohtaisesti niissä piilevän totuuden. Nämä kliseet eivät välttämättä sovi omaan puolisoon, mutta tuntuvat sopivan kaikkiin muihin filippiiniläisiin vaimoihin. Todellisuudessa filippiiniläisen vaimon arkkityyppiä ei ole olemassa muutoin kuin puheissa ja hakukoneiden hakukriteereissä.
Kultainen noutaja mahdollisuuksien maassa
Filippiineillä elää noin 130 miljoonaa filippiiniläistä. Sen lisäksi Filippiinien kansalaisia arvioidaan asuvan ulkomailla noin 25 miljoonaa. Heistä noin puolet on naisoletettuja, joita ei loukkaa naisena se, että heitä pidetään naisena.
Tällainen naismäärä on niin suuri, että jo pelkällä määrällään se pyyhkii pöydältä mahdollisuuden määrittää filippiiniläisen vaimon arkkityyppi. Kun otetaan huomioon, kuinka heterogeeninen ja monikulttuurinen Filippiinien yhteiskunta on, filippiiniläisen vaimon arkkityyppi hajoaa kaleidoskooppimaisesti miljooniin erilaisiin arkkityyppeihin.
Jos palataan suomalaiseen todellisuuteen, missä filippiiniläisen vaimon käsite tilastollisesti pitää sisällään ainoastaan seuraavat määreet: Filippiinien kansalainen, nainen ja avioliitossa. Tällaisella määrittelyllä ei päästä pitkälle, joten yleistyksiin on lisättävä muita mausteita. Koska filippiiniläiset ovat Suomessa melko tuntematon kansanryhmä, filippiiniläisen vaimon yleistävään kuvaan sisällytetään jossain määrin myös arveluita siitä miten suomalaiset miehet ja filippiiniläiset naiset päätyvät aviopareiksi ja millaisilla motiiveilla.
Nykypäivänä tavallisin tarina lienee se, missä suomalainen mies tapaa filippiiniläinen naisen deittisivustolla ja he aloittavat etäsuhteen. Suomalainen kosija käy muutaman kerran Filippiineillä tapaamassa morsiantaan ja hänen perhettään.
Tuleva vaimo on usein kotoisin köyhemmistä oloista, eikä hänellä ole ollut mahdollisuutta kouluttautua pitkälle tai kerätä säästöjä, joten pariskunnan taloudellinen tulevaisuus on ainakin alkuun suomalaisen puolison varassa. Pariskunnalla ei usein ole syvällistä tuntemusta toisistaan ja toistensa kulttuureista, eikä heillä ole vahvaa yhteistä kieltä. He avioituvat yleensä Filippiineillä, jonka jälkeen muuttavat Suomeen rakentamaan yhteistä tulevaisuutta.
Mikäs siinä, sehän on vanhan perinteisen tavan mukainen järkiavioliitto, jossa molemmat osapuolet saavat jotain, mitä eivät löytäneet kotimaastaan. Tällaisissa liitoissa raha ja rakkaus eivät sulje toisiaan pois, sillä Filippiineillä elämä on muutenkin jatkuvaa länsimaisen joko-tai konseptin kumoamista, missä ristiriitaiset asiat voivat rakkaudessakin olla olemassa samanaikaisesti (Kts. Raha ja rakkaus filippiiniläisittäin).
Koska yllä oleva ”tavallinen tarina” sopii useimpiin suomalaisfilippiiniläisiin avioliittoihin, se myös määrittää sen millainen yleistetty kuva filippiiniläisestä vaimosta muodostuu. Tämä kuva on kuitenkin rajoittunut, ennakkoluuloinen ja harhaanjohtava, eikä se kerro mitään siitä, millainen filippiiniläinen vaimo todellisuudessa on. Yksikään tavallisen tarinan määreistä ei ole hyvän tai huonon vaimon ominaisuus; ne kertovat vain ihmisen taustasta ja lähtökohdista, eivätkä siitä, millainen nainen hän on vaimona.
Kun naamiot putoaa
Kun puhutaan filippiiniläistä vaimoista, keskustelu usein rajoittuu kulttuurin mukaisen vaimon rooliin ja sen eroihin verrattuna muiden maiden vaimojen vastaaviin yleistyksiin, esimerkiksi siihen, millainen on suomalainen vaimo verrattuna filippiiniläiseen vaimoon? Tällaisessa vertailussa jää vähemmälle huomiolle vaimon persoonan, luonteenpiirteiden ja taustan merkitys. Ajan myötä parisuhteessa persoonan ja luonteenpiirteiden merkitys kasvaa, kun taas kulttuuritaustan merkitys vähenee.
Vaikka filippiiniläisillä vaimoilla on paljon yhteisiä tapoja, käsityksiä ja muita kulttuurisidonnaisia piirteitä, henkilökohtaiset ominaisuudet määrittävät, miten ja missä määrin ne arjessa ilmenevät. Vaimon alkuperäinen kulttuuri ja tausta ovat kuin karkkipaperi, johon aluksi ihastumme, mutta kun avaamme käärepaperin, paljastuu ihminen, jonka kanssa jaamme jokapäiväisen elämän.
Jokainen filippiiniläinen vaimo on oman kulttuurinsa marinoima nainen, eikä hän pääse sen asettamista malleista ja normeista eroon avioitumalla ulkomaalaisen kanssa ja muuttamalla ulkomaille. Eihän niin tapahdu suomalaisille miehillekään, kun menemme naimisiin filippiiniläisen naisen kanssa ja muutamme Filippiineille.
Vaikka teemme avioliitossa kompromisseja, emme pääse kokonaan eroon henkilökohtaisista ja kulttuurimme avioliitolle asettamista normeista ja odotuksista. Voimme yrittää uskotella itsellemme olevamme poikkeuksia, mutta kun käsi laskeutuu sydämelle ja katse kohtaa peilin, näemme suomalainen miehen oman taustansa mukaisine käsityksineen avioliitosta.
Sokeria ja hunajaa
Omien kokemukseni perusteella seuraavat kulttuurilähtöiset piirteet löytyvät vaihtelevissa määrin lähes jokaiselta filippiiniläiseltä vaimolta riippumatta hänen lähtökohdistaan. Toisilla nämä piirteet ovat selkeitä, toisilla ilmenevät eri tavoin ja eri asteisesti. Kulttuurin perusteella ”filippiiniläiseltä vaimolta” voi kohtuudella odottaa seuraavia yhteisiä ja yleisiä piirteitä:
- Perinteiset sukupuoliroolit: Filippiiniläiset vaimot noudattavat perinteisiä sukupuolirooleja, ja heillä on erilainen käsitys tasa-arvosta parisuhteessa kuin suomalaisilla. Filippiiniläinen vaimo pyrkii jakamaan kotityöt tasan enemmän puolisoiden ominaisuuksien ja kykyjen mukaan kuin riitelemällä ne kaikessa määrällisesti tasan.
- Perhekeskeisyys: He ovat hyvin suku- ja perhekeskeisiä ja tiukkarajaisen ydinperhemallin sisäistäminen saattaa ottaa aikansa. Heillä on vahva käsitys perheestä kokonaisuutena, ei yksilöiden liittona kuten nykysuomalaisessa perhekäsityksessä. Toisaalta suomalainen perhemalli, missä pidetään huolta voin omista ydinperheen asioista, voi joskus olla myös helpotus filippiiniläiselle puolisolle. Ulkomaille muuttaessaan filippiiniläinen vaimo jää usein kotimaahan jääneiden sukulaisten kanssa tilanteeseen, jossa perhekäsitysten erot ja taloudelliseen tukemiseen liittyvät perinteet ja odotukset voivat aiheuttaa jännitteitä.
- Ahkeruus: Koska Filippiineillä ei ole samanlaista kaikkivoipaa ja kaiken kattavaa hyvinvointivaltiota turvaamassa kansalaisten perustarpeita, filippiiniläisillä on ulkomaillakin vahva eetos tienata elanto työllä ja pitää arki kasassa perheen omin voimin. Filippiiniläiset vaimot ovatkin yleensä ahkeria ja työteliäitä, sillä se on heille luonteenomainen keino selviytyä ja turvata tulevaisuus.
- Uskonnollisuus: Useimmille filippiiniläisille suhde uskontoon on merkityksellisempi kuin meille maallistuneille suomalaisille. Monet heistä ovat eriasteisesti uskonnollisia, mutta eivät odota aviopuolisaltaan samaa sitoutumista uskontoon ja sen harjoittamiseen. Heille on kuitenkin tärkeää, että lapset jakavat ainakin osan heidän uskonnollisesta perinteestään ja tavoistaan myös ulkomailla.
- Tunteellisuus: Lopuksi se kaikista ilmeisin ja määräävin filippiiniläisten vaimojen yhteinen ominaispiirre – he ovat tunteellisia, lämminhenkisiä ja sosiaalisesti huomaavaisia. Monille suomalaisille miehille nuo piirteet ovat juuri sitä eliksiiriä, mitä he kaipaavat ja mihin he ihastuvat filippiiniläisissä naisissa.
Etikkaa ja sipulia
Me suomalaiset miehet muutumme haavoittuvaisiksi kauniiden, tunteellisten ja lämminhenkisten filippiiniläisten naisten seurassa. heidän käytöksensä on suurelta osin kulttuurin ja tapanormien mukaista käytöstä, jonka takaa voi löytyä monenlaisia persoonallisuuspiirteitä. Kun ihmiseen tutustuu paremmin, sieltä voi paljastua myös katkera, kateellinen ja negatiivinen persoona. Tällöin avioliitosta voi tulla erämaavaellus, joka päättyy nääntymiseen kangastukseksi osoittautuneen rakkauden kaivon äärelle.
Filippiineillä on paljon koulutettuja ja laajasti sivistyneitä naisia, mutta suuri enemmistö maan naisista elää oman elinympäristönsä mahdollisuuksien rajaamaa elämää, mistä he ammentavat kokemuksensa ja tietonsa. Kaikista kulttuurin mukanaan tuomista vaimohyveistä huolimatta, tällainen tausta ei tarjoa kovin laajaa maailmankuvaa ja tiedollista pohjaa syvällisempiin keskusteluihin maailman menosta. Mitä kauempana puolisoiden sosioekonominen tausta, koulutus ja kokemuspohja toisistaan ovat, sitä haastavampaa heidän on löytää elämän mittaiselle matkalle keskusteltavaa ja yhteisiä kiinnostuksen kohteita.
Filippiinit on hyvin statusvetoinen yhteiskunta eivätkä kaikki naiset ymmärrä länsimaisen elämäntavan ja sen materiaalisten ulottuvuuksien syvempiä sosiaalisia merkityksiä. Heille on tärkeää osoittaa kuinka he ovat avioliittonsa myötä ”länsimaalaistuneet” ja kokeneet yhdessä yössä sosiaalisen nousun ihmeen.
Mikäli puolisoilla ei ole yhteistä kieltä eikä heidän välillään oleva kielimuuri murru, jotain muuta tulee murtumaan. Pitkäkestoisen avio-onnen pohjaksi perheellä on hyvä olla ainakin yksi yhteinen tunnekieli, jottei vaimon ulkoinen ihanuus pääse rupsahtamaan katsojan silmässä ikääntymistäkin nopeammin.
Joskus saan kuulla, kuinka Suomeen muuttaneet filippiiniläiset vaimot olisivat ainoastaan rahan ja korkeamman elintason perässä olevia ”kullankaivajia”, jotka ovat naineet suomalaisen miehen ainoastaan niiden vuoksi. Toki tuollaisiakin naisia Filippiineiltä löytyy, mutta heitä on maassa kuin maassa, eikä se ole yksinomaan filippiiniläisille naisille varattu ominaispiirre.
Avioliiton maustesaaret
Kansalaisuushan ei sinällään takaa auvoista avioliittoa, joten puoliso on hyvä nähdä ja arvottaa suhteen alusta lähtien enemmän ihmisenä kuin filippiiniläisenä vaimona. Pitkänmatkan onnistuminen filippiiniläisen vaimon kanssa on lopulta kiinni molempien puolisoiden persoonasta, yksilöllisistä ominaisuuksista ja sitoutumisesta kuten kaikissa muissakin avioliitoissa.
Osa suomalaisfilippiiniläisistä avioliitoistakin kariutuu, kun odotukset puolisosta eivät kohtaa todellisuutta. Usein nämä odotukset perustuivat yleistäviin mielikuviin ja epämääräisiin käsityksiin puolisosta, joita ei arjen todellisuudesta löytynytkään.
Vaikka täydellisyys on käytännössä teoreettinen mahdottomuus, järin kauas ei mahdottomuudesta jäädä, jos löydät miljoonien filippiiniläisten naisten joukosta itsellesi hyvän vaimon. Jos niin, käy, voit odottaa avioliitolta hieman erilaista poljentoa kuin suomalaisen naisen kanssa avioiduttaessa.
Erilainen kulttuuri ja sen mukanaan tuomat mausteet voivat tehdä avioliitosta syömäkelvottoman, mutta onnistuessaan siitä syntyy niin herkullinen soppa, ettei mitään muuta enää haluakaan syödä.
Vaimo Filippiineiltä (osa 2) – Mistä filippiiniläisen vaimon löytää?
Vaimo Filippiineiltä (osa 3) – Miten filippiiniläinen nainen valloitetaan?
Vaimo Filippiineiltä (osa 4) – Suomeen vai Filippiineille?
Vaimo Filippiineiltä (osa 5) – Onko avioero mahdollinen?
Vaimo Filippiineiltä (osa 6) – Yleisimmät ennakkoluulot
Vaimo Filippiineiltä (osa 7) – Avioehto ja omaisuudensuoja
Filippiiniläinen vaimo – Vaivattomasti viehättävä
Raha ja rakkaus – Filippiiniläisittäin