Tagay – Tenukeppi ryyppyringissä

Filippiiniläisessä juomakulttuurissa on ”juhannus” useita kertoja vuodessa. Toisinaan alkoholijuomien käyttö lähtee lapasesta yhtä rankasti kuin synnyinmaassamme.

Filippiineillä ei juhlita juhannusta, mutta osa maassa asuvista pohjoismaalaisista kerääntyy omissa porukoissaan sitä juhlimaan. Keskikesän juhliminen keskellä ikuista kesää toimii yhtä hyvin kuin hajuvesi lihapullassa, mutta siitä saa hyvän syyn lähteä suomalaisporukalla baariin viettämään yhden mukavan illan.

Muuten juhannus jää Filippiineillä huomaamatta, mutta muistuttaa itsestään jälkeenpäin, kun maan pääkaupungissa vietetään 24. kesäkuuta pienimuotoista Wattah Wattah -juhlaa Johannes Kastajan kunniaksi (Juhla tunnetaan myös nimellä Basaan Festival).

Kokkojen polttamisen sijaan ohikulkevat ihmiset kastetaan kirjaimellisesti ruiskimalla heidän päälleen vettä. Erityisesti San Juanin kaupunginosassa, joka toimii juhlan perinteisenä keskuspaikkana, vettä saattaa lentää viattomankin ohikulkijan päälle useammankin kerran.

Filippiiniläiset ovat sosiaalisia juomareita, ja heillä on monenlaisia tapoja kaataa kuppia porukalla. Maassa on yksi laajalle levinnyt tapa, joka ei välttämättä vaadi erityistä juhlaa tai fiestaa ja jonka voi välttää vain nollatoleranssin muslimialueilla. Muualla maassa tämä yhteisöllinen juomatapa on osa filippiiniläistä elämää niin maaseudulla kuin kaupunkien tiheimmin asutuilla alueillakin.

Filippiiniläiset itse kutsuvat tätä tapaa nimillä tagay tai inuman. Ulkomaalaisille kuvaavin termi saattaa olla ”drinking session”, juomingit.

Lasi kiertämään

Tagay-session osallistujat asettuvat pöydän ympärille tai tarvittaessa mihin tahansa, missä voi muodostaa ringin. Porukan keskelle ilmestyy pullo väkevää viinaa, yleensä rommia, giniä, brandyä tai paikallista pontikkaa lambanogia. Naisväki toimittaa pöytään Pulutania, joka on helposti naposteltavaa suolaista hiukopalaa napsittavaksi juomisen ohessa. Laseja on esillä vain yksi, korkeintaan kaksi.

Yksi porukasta ottaa kaatajan roolin, tanggero, joka täyttää lasin ja ojentaa sen vuorollaan jokaisella osallistujalle. Lasi kiertää ringissä ja jokainen juo sen tyhjäksi omalla vuorollaan.

Juominen on tasa-arvoista, sillä kaikkien on juotava sama määrä kierrosta kohti. Jos ryhmässä on naisia, tanggero saattaa kaataa lasiin hieman vähemmän, ja kun hän haluaa saada jonkun todella humalaan, hän kaataa lasin piripintaan.

Alkoholilasillista seuraa kyytipoika, joka juodaan heti perään tasoittamaan alkoholin makua ja pehmentämään sen potkua. Yleensä kyytipoikana on vettä, mutta nykyään pöydillä näkee myös virvoitusjuomia, appelsiinimehua ja jääteetä.

Kirjoittamaton sääntö on, että osallistujien odotetaan jatkavan juomista, kunnes juomat loppuvat. Tagay-rituaalissa on myös kansanuskomuksiin perustuvia hienouksia, kuten ensimmäisen lasillisen tarjoaminen hengille heittämällä se maahan.

Tagay-porukoita näkee kaikilla Filippiineillä, talojen edustoilla, maaseudun taajamissa ja kaupunkien sivukaduilla. Kun ulkomaalainen mies kävelee ohi, hän saa takuuvarmasti kutsun porukkaan muutamalle lasilliselle.

Ulkomaalainen hyväksytään välittömästi porukkaan ja vierailu tagay-sessiossa onkin hyvä tapa tehdä itsensä tykö ja tutuksi paikallisille miehille. Töykeää ja moralisoivaa kieltäytymistä pidetään loukkauksena, mutta hyväntahtoiset ja huumorilla höystetyt tekosyyt olla juomatta hyväksytään hyvässä hengessä.

Juomarit kuin sarjakuvista

Kun sinut kutsutaan Tagay-sessioon, tarjoutuu mahdollisuus tutustua myös filippiiniläisten juomareiden arkkityyppeihin. Monet heistä ovat läsnä useimmissa ryyppyporukoissa ja heidät on helppo tunnistaa tarkkailemalla heidän keskinäistä dynamiikkaansa ja kommunikaatiota. Lasin kiertäessä saatat itsekin päätyä johonkin seuraavista rooleista:

Boss on kaikkien kaveri, joka kutsuu ihmiset tagay-sessioon ja joka yleensä maksaa suurimman osan juomista ja välipaloista.

Gunner on ennalta nimetty baarimikko, joka kaataa juomat ja mittaa ne tasaisesti kaikille. Hänellä on silmät kuin kotkalla, jotka valvovat, että jokainen juo lasinsa tyhjäksi.

Runner juoksee lähikaupassa hakemassa lisää juomia ja jäitä, jos ne loppuvat kesken.

Nightcrawler vaihtaa jatkuvasti paikkaa ringissä erilaisilla tekosyillä välttääkseen omia juomavuorojaan.

Xmen on se tyyppi, joka alkaa halailemaan muutaman lasillisen jälkeen ja kertoo rakastavansa kaikkia, kunnes ei enää saa tunnekuohuiltaan selvää sanaa suustaan.

Sleeping beauty on hahmo, joka ilmoittaa lepäävänsä hetken, mutta ei enää reagoi seuraavalla juomavuorollaan. Hänet siirretään harmittoman pilkan kera varikolle jatkamaan uniaan.

Concert king löytyy jokaisesta porukasta jo muutaman kurkkua kostuttavan kierroksen jälkeen, ja pian Elvis ja Sinatra palaavat kuolleista hänen kauttaan.

Clown on tärkeä persoona, koska saa kaikki nauramaan ja pitää vitseillään ja nokkelilla kommenteillaan tunnelmaa yllä.

Drunken master on legendaarinen viimeinen mies pystyssä; hän on tagay-sessioiden suurvisiiri, joka palkitaan kovimmalla krapulalla ja jälkien siivoamisella.

Läträten ja lallatellen

Tagay-porukat ovat niin tavanomainen näky lomapäivinä ja fiestojen aikaan, että se herättää väistämättä kysymyksen siitä, kuinka paljon alkoholia Filippiineillä kulutetaan ja millaisia ​​ongelmia siitä seuraa? Maailman terveysjärjestön tilastojen mukaan Filippiinit on 90. sijalla maailman alkoholinkulutuskilpailuissa.

Omat havaintoni filippiiniläisten alkoholinkäytöstä eri yhteiskuntaluokissa kyseenalaistavat tämän suhteellisen matalan sijoituksen. Uskallan väittää, että maassa jää paljon juomista virallisen tilastoinnin ulkopuolelle ja osa filippiiniläisistä käyttää todella suuria määriä alkoholia.

Maan terveysministeriön mukaan noin 40 prosenttia filippiiniläisistä aikuisista käyttää säännöllisesti alkoholia. Puhtaan alkoholin tilastollinen kulutus henkeä kohti yli 15 vuotta täyttäneillä on 6–7 litraa vuodessa (Suomessa 8–9 litraa). Noin 25 % miehistä ja 8,3 % naisista juo säännöllisesti alkoholijuomia.

Maailman terveysjärjestön tilastojen mukaan lähes 9 prosentilla Filippiinien aikuisväestöstä, noin 8 miljoonalla ihmisellä, on jonkinlaisia alkoholin käyttöön liittyviä terveysongelmia. Lisäksi on arvioitu, että noin 50 000 filippiiniläistä kuolee vuosittain liiallisen juomiseen seurauksena.

Maassa ollaan yleisesti sokeita näille haitoille, koska alkoholinkäyttö on niin syvästi juurtunut filippiiniläiseen kulttuuriin. Muslimivähemmistöä lukuun ottamatta useimmat filippiiniläiset pitävät juomista tärkeänä osana perintöään ja sosiaalista elämäänsä.

Malja juhannukselle

Viikonloppuisin ja usein viikollakin alkoholin makuun päässeet miehet kokoontuvat perinteisen Tagay-tavan mukaisesti juomaan itsensä humalaan, laulamaan yhdessä ja selvittämään oman kylänsä ja lähiseutunsa asiat kuntoon.

Kun kuulemme kutsun tulla ottamaan lasillisen tai pari tagay-porukkaan, siellä voi ottaa puheeksi vaikka juhannuksen vieton Suomessa ja ottaa sillekin kaukaiselle perinteelle yhden ylimääräisen kierroksen.

Hell Yeah! Kokko palamaan ja hyvää juhannusta.