Aikaisemmin filippiiniläiset naiset halusivat näyttää länsimaalaisilta. Nykyään kauneusleikkauksiin mennään eteläkorealaisen, taiwanilaisen tai kiinalaisen näyttelijän kuva kädessä.
Hiljattain olin mukana keskustelussa, missä elämässään menestyneet filippiiniläiset naiset keskustelivat onnellisesta elämästä ja sen perusteista. Lopulta yksi naisista sai sanottua sen, mikä oli leijunut ilmassa koko keskustelun ajan: ”Kauneusleikkaus. Se tekee naisen takuuvarmasti onnelliseksi.”
Keskustelu herätti ajattelemaan filippiiniläisten naisten muuttuvia kauneusihanteita. Keskusteluun osallistuneet naiset olivat kaikki luonnostaan viehättäviä, mutta heille luonnonkauneus ei riitä onnellisuuteen. Onni pitää kauneudessakin ansaita teoilla.
Unelmien nainen
Olen usein kuullut väitteen, että maailman kauneimmat naiset tulevat Filippiineiltä. Väite saa tilastollista tukea, kun pöytään isketään kansainväliset kauneuskilpailutilastot. Filippiinat ovat keränneet kansainvälisisissä kauneuskilpailuissa viidenneksi eniten palkintosijoituksia (23), Yhdysvaltojen (60), Venezuelan (35), Brasilian (26) ja Iso-Britannian (25) jälkeen.
Jos luonnonkauneus ei riitä arvoksi itsessään, erottuminen muista kaunottarista vaatii yhä pidemmälle meneviä keinoja. Filippiiniläiset ovat muutamilta ulkoisilta piirteiltään, kuten hiukset, silmät ja iho, hyvin samannäköisiä verrattuna esimerkiksi länsimaalaisiin, joilla voi olla hyvinkin erivärisiä hiuksia, silmiä ja ihonvärejä. Koska massasta erottuminen ei luonnostaan lankeavilla ominaisuuksilla ole helppoa, ulkonäköön ja sen muokkaamiseen kiinnitetään paljon huomiota.
Luontoäiti ei salli ihmisen olla enempää kuin mitä hän on syntymässään saanut, vain vähemmän. Omilla elintavoilla voi luomukauneuden noppia painottaa, mutta sekään ei takaa kestävää kauneutta. Muotisuunnittelija Coco Chanel sanoi kerran: ”Luonto antoi kasvot, jotka sinulla on kaksikymppisenä. Elämä muovaa kasvot, jotka sinulla on kolmikymppisenä. Mutta viisikymppisenä saat kasvot, jotka ansaitset.” Nykyään tokaisu voidaan päivittää muotoon ”viisikymppisenä saat kasvot, joista näkee paljonko ansaitset.”
Kauneus tavoittelevana itsenäisenä arvona vahvistuu kaikkialla Aasiassa. Sen huomaa myös Filippiineillä – Miten sen voisi miehenä olla huomaamatta? – ja kuulee aihetta sivuavissa keskusteluissa. Jotkut naiset ovat jo niin tottuneita katsomaan meikeillä ja filttereillä kohennettua ulkonäköään puhelimen näytöltä, etteivät he välttämättä enää koe luonnollisia kasvojaan omikseen.
Vaikka filippiiniläisten naisten nykyaikaiset kauneusihanteet perustuvat lähtökohtaisesti länsimaisten ihanteiden kopiointiin, ne ovat olennaisilta osiltaan niiden vastakohtia. Naisten kauneuskäsitykset ovat viehättävä sekoitus länsimaalaisia kauneusnormeja, itäaasialaisia ulkonäkökeskeisiä muoti-ilmiöitä ja konservatiivisia naisten roolimalleja.
Kauneus kannattaa
Vallitsevat kauneusihanteet ovat näkyvä muistutus siitä, kuinka paljon ulkonäköä arvostetaan ja kuinka tärkeänä sitä pidetään yhteiskunnassa. Filippiineillä, kuten muuallakin Aasiassa, naiselle on etua työpaikan saamisessa, naimakaupoissa ja yleensäkin elämässä pärjäämisessä, jos hän on viehättävä paikallisten kauneusodotusten mukaisesti.
Filippiineillä naiset arvostavat kauneuttaan ja ovat siitä ylpeitä. Nuorten tyttöjen toivelistoilla kauneus asetetaan usein korkeammalle kuin äly tai persoonallisuus. Myös maan entisen presidentin puoliso Imelda Marcos aikanaan totesi: ”Älä koskaan pukeudu rumasti. Köyhät eivät kiitä sinua siitä. Minun roolini tässä kulttuurissa on olla kaunis”.
Filippiinit on sukupuoliroolituksissa konservatiivinen maa; naisilla ja miehillä on omat ihanteensa kauneudesta, jotka heijastuvat yhteiskunnan arvoihin ja normeihin. Konservatiivisuudestaan huolimatta, filippiiniläinen kulttuuri on erittäin suvaitsevainen muunsukupuolisille, joilla on omat tunnusomaiset, muusta väestöstä poikkeavat kauneuskäsitykset ja -ihanteet.
Koskaan ei voi olla liian kalpea
Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten Suomessakin sai selitellä, jos tuli etelänlomalta ilman reilua rusketusta. Läiskimme iholle itseruskettavia voiteita, jotta saisimme edes vähän väriä pintaan. Ruskettuneisuus oli osoitus yhteiskunnallisesta asemasta; vain varakkailla oli mahdollisuus lentää aurinkoisimmille leveysasteille pitämään yllä kestorusketusta.
Filippiineillä rusketus on merkki köyhyydestä ja likaisuudesta. Voimakasta rusketusta yleisesti pidetään rumana ja se on epäsuora viittaus köyhyyteen. Ruskettumaton iho on taloudellisen ja sosiaalisen vaurauden merkki: sellainen ihminen viettää suurimman osan ajastaan ilmastoinnin viilentämissä tiloissa, kun palvelijat ja apulaiset tekevät ulkotyöt ja juoksevat asioilla auringon alla.
Naiset eivät läträä rusketusvoiteilla vaan arveluttavilla kemikaaleilla, jotka luovat vähintäänkin optisen harhan vaaleammasta ihosta. Hohtavan valkeuden lisäksi ihon pitää olla myös virheetön; ei luomia, ei pisamia eikä etenkään ryppyjä. Kaupunkien kaduilla ja seurapiiritapahtumissa ei ole ollenkaan tavatonta nähdä naisia, joilla on valkoiset kasvot ja huomattavasti tummemmat kädet ja jalat.
Kasvojen lisäksi kaula on tärkeä elementti kauneusihanteiden tavoittelussa. Yksikin iän myötä näkyvä ryppy kaulan alueella on monelle naiselle suuri kauneutta uhkaava katastrofi. ”Naisen ikä näkyy kaulassa” on usein kuultu sanonta Filippiineillä, missä naisen ikää on vaikeaa määritellä kasvoista, etenkin jos niitä on hoidettu hyvin ja huolella. Katse kaulaan tarkentaa nopeasti iän määritystä.
Tummat kutrit
Hiski Salomaa lauloi Lännen lokarissa ”Filippiinien keltaisesta flickasta, jolla niin kaunis on heillä jo tukka”. Keltaisuuden osalta kuvaus meni pieleen, mutta hiuksien osalta osui ja upposi. Filippiiniläiset naiset ovat aina olleet ylpeitä mustista hiuksistaan ja koristelleet niitä monenkirjavin ja viehättävin tavoin.
Kauneusihanteet muuttuvat ja nykyään luonnonmustien hiusten seassa näkee yhä enemmän ruskean eri sävyillä vaalennettuja hiuksia. Kuluneiden muutaman vuosikymmenen selkein ja näkyvin muutos paikallisissa kauneuskäsityksissä on hiusten vaalentamisen räjähdysmäinen lisääntyminen. Jos nykyinen trendi jatkuu ja värjäysaineet paranevat, kiiltävän mustat hiukset jäävät vähemmistöön katukuvassa.
Toinen hiuksiin liittyvä ikuisuusihanne on niiden suoruus. Värjäysten lisäksi kampaamoita työllistää luonnonkiharoiden suoristaminen. Länsimaisen julkkisten lainehtivat hiukset ovat muodin mukaisesti hyväksyttyjä, mutta jos hiuksista löytyy vahvempaa luonnonkiharaa, siihen liittyy ruskettuneen ihon tapaan käsityksiä rumuudesta ja köyhyydestä. Nämä käsitykset kumpuavat siitä eriarvoisuudesta, joka erottaa kiharahiuksiset negrito-alkuperäiskansat maan valtaväestöstä.
Koristeltu kauneus
Korvakoruja lukuun ottamatta länsimaissa muodikkaat lävistykset eivät kilise Filippiineillä. Ilmeisesti ne venyttävät perinaisellisista ihannekuvaa jo liian pitkälle maailmoihin, joissa filippiiniläinen nainen ei viihdy: Lävistykset edustavat asennetta, shokeeraamista ja sukupuolen neutralisointia, jotka eivät kuulu heidän kauneuskuvastoonsa.
Sen sijaan korvakorut kaikissa mahdollisissa muodoissa ovat aina kuuluneet filippiiniläisten käsityksiin kauneuden korostamisesta. Ilman korvakoruja liikkuva nainen on katukuvassa niin harvinainen, että se herättää huomiota.
Katukuvassa näkyy myös naisten tatuointien lisääntyminen. Etenkin kaupunkilaistuneet naiset ottavat pieniä koristetatuointeja ja niistä on tullut aiempaa hyväksyttyimpiä. Maaseudulla ja konservatiivisimmissa piireissä naisten tatuoinnit ovat edelleen no-no ja niiden katsotaan kuuluvan rikollisten ja prostituoitujen koristelukuvastoon.
Värilliset piilolinssit ja taidokkaasti koristelut geeli- ja akryylikynnet ovat arkipäivää ja tuovat värikkyyttä naiskauneuden kirjoon. Länsimaista poiketen, paksut ja voimakkaasti punatut huulet eivät ole yleisesti tavoiteltuja ihanteita. Meikkejä ja huulipunaa käytetään, mutta harvoin korostetun räikeästi ja ylenpalttisesti.
Kehopositiivisuus
Vaikka nykypäivän Aasiassa kaikista tavoitelluin kauneusihanne on sirous, sen vaikutus ei tunnu koko voimalla. Filippiiniläisessä perimässä on mukana niin paljon Eurooppaa, Tyynenmeren saaristolaisuutta ja Malesian niemimaata, että kaikki mahdolliset vartalotyypit ovat luontaisesti edustettuna laajemmalla kirjolla kuin esimerkiksi Etelä-Koreassa, Japanissa ja Taiwanissa.
Aikana, jolloin olen paikan päällä seurannut filippiiniläisiä muoteja ja kauneusihanteita, olen tehnyt seuraavan mutuhuomion: Etenkin kaupungeissa pikaruoka ja huonot ruokailutottumukset näkyvät naisten ja miesten vyötäröissä huomattavasti selvemmin kuin vielä muutama vuosikymmen sitten. Painoindeksit ovat nousseet nopeasti kaikissa yhteiskunta- ja sosiaaliluokissa.
Siinä missä länsimaalaiset naiset viettävät aikaa kuntosalilla urheilullista kroppaa tavoitellen, filippiiniläinen nainen ei halua käyttää edes portaita, jottei saisi liian korostuneita lihaksia jalkoihin. Heille selkeäpiirteiset lihakset eivät ole merkki terveydestä vaan kaikin tavoin vältettävästä maskuliinisuudesta.
Vedetään naamat
Filippiiniläisenkin naisen kauneus on yhä useammin peräisin kirurgin veitsestä. Hyvin harvalla filippiiniläisellä naisella on kaikki nykyisten kauneusihanteiden edellytykset syntymälahjana, mikä osittain selittää kauneusleikkausten kasvavan suosion. Suora nenä, kohotukset ja botox ovat se peruscocktail, jolla kasvot muokataan ihanteiden mukaiseksi.
Vaikka filippiiniläisillä nenä luonnostaan alkaa suunnilleen silmien kohdalta, ihannenenän tulisi alkaa länsimaalaiseen tapaan kulmakarvojen välistä. Jotkut filippiiniläiset julkkikset selittävät suorat nenänsä kaukaisella kaukasialaisella perimällä, joka on aina ollut ihailun aihe, mutta lähes aina kyseessä on uran alkuvaiheessa tehty vierailu kauneusleikkausklinikalle.
Kauneusleikkaukset eivät vielä ole Filippiineillä yhtä yleisiä kuin esimerkiksi Etelä-Koreassa, Kiinassa, Taiwanissa, Singaporessa tai Japanissa, mutta täälläkin ollaan siirtymässä uusiin äärimmäisyyksiin. Enää ei pelkkä nenän suoristaminen, kasvojen kohottaminen ja botoxin piikittäminen riitä. Nyt muotoillaan uusiksi myös leukoja, korvia ja silmäluomia.
Digitaalinen kauneus
Jos rahat eivät riitä leikkauksiin ja kosmetiikkatuotteilla läträämiseen, nykyteknologia tulee apuun. Meitu Xiu Xiu, Camera 360 ja muut suositut kuvien muokkaamiseen tarkoitetut kännykkäsovellukset tekevät selfieistä ja videoista reaaliaikaisesti täydellisiä. Kuka enää kaipaa ryppyistä realismia? Ihmiset janoavat taikuutta, joka ei näytä totuutta, vaan sen, minkä pitäisi olla totta.
Kuvissa ja videoissa iho hohtaa valkoisena, jalat ovat pidemmät, rinnat kasvaneet, luomet ja arvet hävinneet ja silmät suurenneet… Muokatut kuvat ovat normi, vaikka lopputulos ei muistuttaisi kohdetta. Tärkeintä on näyttää kauneusihanteiden mukaiselta, ei omalta itseltään.
Filippiineilläkin kauneus on katsojan muokatuissa silmissä, ja se on sitä kauniimpaa, mitä lähempänä se on unelmia kuin todellisuutta.
Aiheesta lisää: Filippiinien missikiihko – Naiskauneuden puolustus