Tämä on se hetki katastrofielokuvissa, jolloin supersankari huokaisee helpotuksesta ja kaappaa rakkaansa kainaloon – Kaikki pahikset on tapettu ja maailma pelastettu.
Vai onko sittenkään… Nouseeko hajalle ammuttu pahis vielä viimeiseen iskuun? Tosielämässä supersankari ei ole tulossa meitä pelastamaan eikä juonen kulkukaan tunnu kovin viihdyttävältä.
Viime perjantaina Filippiinien matkailuministeriö ilmoitti, että maa avataan ”pian” turisteille. Asiasta päättävä Inter-Agency Task Force on the Management of Emerging Infectious Diseases (IATF-EID) on periaatteessa jo hyväksynyt täysin rokotettujen turistien saapumisen vihreän listan maista, mutta…
Kesällä sama ministeriö julisti tavoitteekseen maan avaamisen turisteille syyskuuhun mennessä. Mikäli kaikki olisi mennyt kuten Disney-elokuvassa, Filippiinit olisi nyt auki turisteille. Mikä silloin meni vikaan ja mikä tällaisilta optimistisilta ennustuksilta voidaan odottaa?
Filippiinit on ollut suljettua turisteilta jo kohta kaksi vuotta, siitä lähtien kun pandemia iski maahan maaliskuussa 2020.
Ilmestyskirja nyt
Eilen Filippiinien koronatestien positiivisuusprosentti (positivity rate) oli 2,8 %. Pian saavutamme Maailman terveysjärjestön suosituksen avata kontrolloitu turismi, mikäli maa pystyy pitämään päivittäisen positiivisuusprosentin alle 5 prosentissa vähintään kahden viikon ajan. Positiivisuusprosentti on prosenttiosuus kaikista suoritetuista koronatesteistä.
Tänään Filippiineillä raportoitiin uusia tartuntoja ainoastaan 2772 kappaletta, mikä pitää kurssin kohti toivoa ja lohtua. Kansalaisten on saatava edes jostain uskoa paremmasta. Nyt tuota toivoa ja uskoa on kuitenkin uhkaamassa terveysasiantuntijoiden varoitukset, ettei koronakriisi ole vielä ohi, ei ollenkaan.
Filippiinit on rokottanut lähes 30 prosenttia väestöstään. Se on kaukana Maailman terveysjärjestön suosittelemasta 70 prosentista. Tilanne on edelleen hauras ja hallinnon on työskenneltävä entistä kovemmin rokotuskattavuuden lisäämiseksi – Kova haaste mutta jotenkin siihen on päästävä.
Maan rokotuskattavuusluvuissa on erikoista ja huolestuttavaa se, kuinka lähellä yhden rokoteannoksen saaneiden määrä (29.9%) on kahdesti rokotettujen määrää (22.6%). Se saattaa kertoa siitä, että kaikki helpot alueet ja rokotusmyönteisimmät ihmiset on saatu suurimmaksi osaksi rokotettua ja tästä eteenpäin rokotuskattavuuden kasvattaminen muuttuu jyrkemmäksi ylämäeksi.
Hyvä paimen ei takaa laumasuojaa
Vielä vuosi sitten näytti siltä, ettei Filippiinien hallinto pysty toteuttamaan toimivaa ja kattavaa rokotusohjelmaa, mutta odotukset ovat ylittyneet. Rokotteiden saatavuus ei enää ole suurin ongelma; rokotteita ja rokotusmahdollisuuksia on riittävästi kaikissa maan suurimmissa kaupungeissa.
Sen sijaan rokotusohjelmien laajentaminen maaseudulle ja saariston kaukaisempiin osiin on edelleen suuri haaste; rokotteiden vaatimat kylmäkuljetus- ja kylmäsäilytysketjut eivät ulotu suurten kaupunkien ulkopuolelle.
Ensi kuussa maahan tulee taas kymmeniä miljoonia uusia rokotteita. Suurin osa on maan hallinnon Kiinalta ostamaa Sinovac-rokotetta, joka on maan rokotusohjelman työhevonen. Ilman sitä ei maassa olisi minkäänlaista kattavaa rokotusohjelmaa. Kiina on myös lahjoittanut Filippiineille kaksi miljoonaa Sinovac-rokoteannosta.
Maahan on saatu myös Maailman terveysjärjestön COVAX-järjestelyiden kautta odotettua enemmän rokotteita, miljoonia annoksia AstraZenecan, Pfizerin, Modernan ja Johnson & Johnsonin valmistamia rokotteita. Lisäksi hallitus on ostanut pienempiä eriä kiinalaista SinoPharm ja venäläistä Sputnic V -rokotetta.
Yhden totuus, toisen valhe
Koronarosodassa tehtiin monessa asiassa lopulta mahdottomasta mahdollista. Nyt osa ihmisistä on tekemässä mahdollisesta mahdotonta kieltäytymällä ottamasta saatavilla olevia rokotteita. Filippiineilläkin rokotevastaisuus ja rokottamattomien suuri määrä uhkaa vesittää koronan vastaisen taistelun. Rokottamista koskeva ”They say” -informaatio, uskomukset, taikausko, uskonnollinen ”terveystieto”, rokotevastainen propaganda leviää virustakin nopeammin.
Pandemian kiistäjien, salaliittoteoreetikkojen ja rokotusvastaisten perustelut tuovat mieleen Litteän Maan yhdistyksen surkuhupaisan mainoslauseen: ”Näkemys litteästä maasta leviää ympäri maapalloa”.
Filippiineilläkin rokotevastaisuuden ja rokottamattomuuden perimmäiseksi syyksi usein paljastuu epämääräisiä pelkoja, joihin eivät järkiperusteet auta. Hyvin harvalla on lopulta perusteltuja ja lääketieteeseen perustuvia syitä olla ottamatta rokotetta. Suurin syy pelkoon on kyvyttömyys arvioida saatavilla olevan tiedon perusteita, luotettavuutta ja tarkoituksenmukaisuutta.
Lisäksi maassa totutusti suhtaudutaan kyynisesti ja epäilevästi kaikkeen ohjeistukseen, on se mitä tahansa, mikä tulee valtiolta tai paikallishallinnoilta. Ongelma ovat myös ihmiset, jotka eivät välitä mistään auktoriteeteista, ja siinä porukassa näyttää olevan myös paikallisia auktoriteetteja.
Koronaviruksen leviämiseen eivät vaikuta mielipiteet eivätkä uskomukset. Oli koronasta ja rokotteesta mitä mieltä tahansa, Filippiineilläkin jokainen tulee kohtamaan jonkin koronaviruksen variantin enemmin tai myöhemmin, joko rokotettuna tai rokottamattomana.
Matka maan keskipisteeseen
Vaikka Filippiinit suljettiin turisteilta, ei maa missään vaiheessa ole ollut täysin suljettu. Maahan on pääsyt matkustamaan siellä vakituisesti asuvat, perhesiteen tai töiden perusteella matkustavat ulkomaalaiset vaihtelevien lupakäytäntöjen ja karanteenirajoitusten mukaisesti. Myös filippiiniläisillä siirtotyöläisille on matkustaminen ollut mahdollista.
Vuonna 2019 Filippiineille saapui 8,26 miljoonaa matkustajaa, mikä vuonna 2020 laski koronapandemian myötä 1,48 miljoonaan. Vuonna 2019 matkailualan osuus maan bruttokansantuotteesta oli 12,7 prosenttia, mutta seuraavana vuonna sekin romahti 5,4 prosenttiin. Kuluvan vuoden luvut tulevat olemaan vielä surkeammat, joten taloudellista painetta turistien maahan päästämiselle on.
Kukaan ei vielä osaa sanoa milloin turistit pääsevät Filippiineille, mutta positiivisia merkkejä on ilmassa:
- Kaikkien maahan saapuvien karanteeneja on lyhennetty 5-7 päivään.
- Avoinna oleville kansainvälisille lentokentille – Manila, Cebu ja Clark – palautetaan lisää ulkomaan reittejä.
- Kaikille ”vihreällä listalla” olevista maista tuleville rokotetuille matkustajille suunnitellaan maahan pääsyä.
- Ulkomaisten rokotustodistusten ja koronapassien (maan elintarvike- ja lääkeviraston hyväksymillä rokotteilla) käyttöönottoa harkitaan.
- Kotimaan lennoille ei enää vaadita koronatestejä täysin rokotetuilta henkilöiltä.
- Kaupungit ja provinssit siirtyvät pienimuotoisiin ja alueellisesti rajattuihin rajoituksiin aikaisempien laajojen alueellisten sulkemisten sijaan.
- Tänään koko maa siirtyy yhtenäiseen viisiportaiseen Alert level -rajoitusluokitukseen, mikä on ollut testikäytössä Metro Manilassa sekä muutamissa muissa kaupungeissa.
- Monet palvelut, harrastusmahdollisuudet, uskonnolliset tilaisuudet jne. saavat toimia yhä lievemmillä rajoituksilla.
- Ikään perustuvat maanlaajuiset liikkumisrajoitukset on poistettu (paikkakuntakohtaisia rajoituksia on edelleen).
- Valikoiduissa julkisissa ja yksityisissä koulussa aloitetaan lähiopetuskokeilut.
Aikaisemmin viranomaiset tuntuivat kaikilla tasoilla kilpailevan siitä kuka asettaa tiukimmat rajoitukset, mutta nyt on siirrytty kilpailemaan siitä kuka höllentää rajoituksia nopeimmin.
Sateen jälkeen koko maahan poutaa
Filippiinien päälle kertyy kuitenkin tummia pilviä, joten kannattaa varautua myös ”sateisiin”, rankkoihinkin. Ikävintä näissä ”sateissa” on se, ettei niiden toteutumiselle ole mitään takarajaa; ne jäävät uhkamaan niin kauan kunnes väestöstä suurin osa on rokotettu ja pandemia on muuttunut sairaudeksi sairauksien joukossa.
Tartuntamäärien lasku aikaisempien kuukausien tasosta on saanut ihmiset liikkeelle. Joulunaika tulee lisäämään ihmisten liikkumista, mikä puolestaan lisää viruksen leviämistä. Euroopan esimerkki osoittaa kuinka nopeasti tilanne voi kääntyä hyvästä uudestaan huonoksi.
Ei Filippiinien tilanne näytä kuitenkaan tuhoon tuomitulta. Vitsaus voi kadota hyvinkin nopeasti, kun immuniteettisuoja saadaan riittävän monelle – toisille ampullista, toisille sairastamalla.
On myös mahdollista, että tämän päivän tietoihin perustuvat pessimistiset arviot näyttävät kuukausien kuluttua aivan toisilta. Koronavirus voi muuntua nykyistä vaarattomammaksi; rokotteiden jakelu- ja säilytysvaatimuksia saadaan kehitettyä vähemmän vaativiksi ja rokotteita saadaan kaukaisempiinkin kyliin.
Vaikka Filippiinit ei vielä ole sama maa, missä olemme tottuneet asumaan ja vierailemaan, uskon, että kaikille tuttu elämä palaa entiselleen – kuten sillä tapana on erilaisten kriisien ja poikkeustilojen jälkeen. Asiat ovat harvoin niin synkkiä kuin miltä ne näyttävät.